Logo Polskiej Izby Handlu

Polska Izba Handlu

Zachowanie różnorodności handlu i usług na rynku wewnętrznym

TK_logo_2016mini.jpgdelikatesy.jpgbig_ben.jpglogo-zabka-01.jpgarsenal.pngmkwiech.jpgfrisco.jpgalmares.jpgBrainPoint-logo-kolor.pngMASPEX_RGB_m.jpgmaxel.jpgabc-d.pngabc-logo.pngkontigo.pnglewiatan_new.jpgfaktoriawin.jpgMyShop_jpg.jpgmaxku.jpglogo_gama_logo_wersja_podstawowa_z_haslem.pngLeroyMerlin.jpgintermarche_tabela.pngKoliber.jpgEurocash.jpgbrico_kopia.jpgCheckpoint-Primary-Logo-Navy.pngFlexee-Orangered-RGB.jpgpsd.jpgkzr-ss-spoem.jpggroszek.jpgShell_logo.svg.pngInventage.pngeuro-sklep-d.pngLOGO_STRATEGY_WISE_Master_4.12.2019.jpgShell_Pecten-CMYK.jpgRYDZ.jpgalpan.gifODIDO.pngblysk.jpgspoem-wss-srdmiescie.jpgSTOCKLogo_Poland_FullColour.png

altW bieżącym roku Polska Sieć Handlowa Lewiatan obchodzi jubileusz 20-lecia działalności. Ta zaszczytna rocznica oznacza, że Lewiatan należy do grona najdłużej działających na polskim rynku sieci handlowych.

 

 

 

 

Polska Sieć Handlowa Lewiatan powstała w 1994 roku jako organizacja zrzeszająca kupców prowadzących działalność handlową. Główny cel, jaki od początku działania przyświecał Lewiatanowi, to umożliwienie konkurowania polskim sklepom z coraz bardziej agresywnie działającymi  w Polsce sieciami zewnętrznymi. Skupiono się zatem na wykorzystaniu efektu skali i uzyskiwaniu możliwie najlepszych cen zakupu towarów. Opracowano także jednolite standardy, aby podnosić jakość pracy placówek handlowych i budować jednolitą sieć handlową. W momencie podejmowania decyzji o franchisingu mało kto wierzył, że uda się stworzyć sieć handlową, która na długi czas zaistnieje na mapie handlowej, a tym bardziej stanie się największą siecią handlową w Polsce. Zaskoczeniem było także to, że w krótkim czasie przystąpiło do Lewiatana tak dużo placówek i to w czasach, kiedy o franczyzie słyszało w Polsce niewiele osób.

Dzisiaj jednak franczyzobiorcy Lewiatana przyznają, że był to najlepszy wybór. Lewiatan ma mocne podstawy, z którymi nie mogą się równać inne sieci. To, co dzisiaj właściciele sklepów poczytują za ogromny atut Sieci, to mocna i rozpoznawalna na rynku marka Lewiatan, która systematycznie jest umacniana, między innymi, regularnymi kampaniami w mediach. Mocną stroną Lewiatana jest także oferta produktów marki własnej, która w większości placówek jest liderem sprzedaży w swoich kategoriach. Jej wprowadzenie pod koniec lat dziewięćdziesiątych i znaczne umacnianie w ostatnim dziesięcioleciu uznawane jest za kluczową decyzję, która wpłynęła na pozycję Sieci na rynku. Pozostałe atuty, które najczęściej wymieniają franczyzobiorcy, to także nowoczesna wizualizacja wyróżniająca się wśród innych sklepów, konsekwentna polityka handlowa, szerokie wsparcie promocyjne i reklamowe, czy bogate know-how.

altMarka własna nie tylko wyszła z ukrycia. Stała się przeciwwagą dla marek narodowych. Siłą marki może być nie tylko zaspakajanie potrzeb konsumenckich, czy też ich wyprzedzanie zgodnie z niejedną teorią marketingową. To przede wszystkim wiedza o tym, jak te potrzeby zaspokoić w sposób odmienny od konkurencji. I tu właśnie pojawia się siła marki własnej. Tylko jako tak postrzegana ma bowiem szansę powiedzenia w dłuższej perspektywie na rynku.

 

Głównym czynnikiem budowania przewagi konkurencyjnej przez private label jest czynnik czysto ekonomiczny – cena. Ten aspekt był i jest nadal wykorzystywany przez każdą sieć handlową. Czynnik ten jest jednak obarczony wadą. Jest działaniem krótkoterminowym. Rzutującym przy tym na percepcję produktu. W bardzo niewielu przypadkach udaje się zachować efekt symbiozy pomiędzy najniższą ceną, a akceptowalną jakością produktu.

Mówiąc o jakości – to ona właśnie buduje lojalność wobec produktu, a tym samym sklepu. Współczesny klient jest bowiem, jak widz w teatrze; obserwuje, analizuje, porównuje. Ma do tego wszystkie niezbędne i najnowocześniejsze narzędzia. Co zatem jeśli wyeliminować aspekt ceny? Dla klienta tymi istotnymi czynnikami produktu stają się:

- jakość produktu

- wygoda dokonywania zakupu

- reputacja otoczenia

- popularność marki produktu

 

        Widać silne skorelowanie jakości produktu z całą scenerią dokonywania zakupów. Klient oczywiście zawsze chce kupić tanio. Przy tym chce zakupić towar w dobrej jakości i w przyjaznej atmosferze. Marka własna w tym kontekcie odnosi się już nie tylko do pojedynczego produktu czy też rejonu w sklepie. Odnosi się do całej filozofii zarządzania placówką i tego, co chcemy klientowi finalnie zaoferować, jako sieć.  Zatem jeśli dla klienta te czynnik są najistotniejsze, to rozważmy również i te, ważne z punktu widzenia interesu sieci, dostawcy i bezpośrednich konkurentów:

A_ z punktu widzenia sieci to:

- większa kontrola nad jakością produktów marki własnej

- większa elastyczność w doborze asortymentu

- odpowiednia polityka cenowa

- odpowiednie działania komunikacyjne i marketingowe

- innowacyjność produktowa – poszukanie nisz, większej funkcjonalności itp.

- zarządzania własnym magazynem i stokiem produktowym

- szybsze dotarcie do klienta w punkcie sprzedaży

B_ Z punktu widzenia dostawcy:

- zwiększenie siły przetargowej przy posiadaniu private label

- stałość zamówień

-zwiększenie jakości produktów – większy nadzór i kontrola

- zwiększenie innowacyjności produktów marki własnej

- szybszy  łatwiejszy rozwój asortymentu

- szybsze reakcje na zapotrzebowanie rynku

C_ z punktu widzenia konkurencyjnych sieci:

- odróżnienie się na rynku – poszukiwanie innych form odróżniających

- odżegnanie walki cenowej poprzez wyróżnienie

- rozwój produktów innowacyjnych

- wzmocnienie działań komunikacyjnych i marketingowych

- ciągłość  w doskonaleniu produktów marki własnej

       Patrząc na markę własną, to wiele różnych interesów i wiele różnych czynników, które na siebie wzajemnie oddziałują. Najważniejszym i ostatecznym weryfikatorem istnienia marki własnej jest jednaj rynek, tj. klienci. Ich akceptacja private label, innowacji czy zupełnie niszowego produktu private label, jest dla kreujących ostatecznym sprawdzianem. Idealny balanse między ceną a jakością, to swoista kropka nad „i”.

 

autorzy:

Agnieszka Wiśniewska, Kierownik Działu Marek Młasnych Intermarche

Ireneusz Cichoński, Dyrektor Działu Marek Młasnych Intermarche

Jedynym podmiotem posiadającym prawo oraz pełną zgodę i aprobatę Spółdzielni do tworzenia i wdrażania do sprzedaży produktów określanych jako marki własne jest  Krajowa Platforma Handlowa „Społem” Sp. z o.o.   KPH Społem jest  w 100 % własnością Krajowego  Związku Rewizyjnego Spółdzielni Spożywców „Społem”  zrzeszającego około 300 Spółdzielni z obszaru całego kraju. W zakresie handlu współpracujemy ze 150 Spółdzielniami  będącymi właścicielami około 1500 sklepów.  Posiadamy doskonałe, oparte na budowanym przez wiele lat zaufaniu kontakty ze Spółdzielniami „Społem” z całego kraju. W naszej ofercie znajduje ponad 190 SCU w marce własnej dedykowanej dla Spółdzielni.

W ofercie KPH Społem dedykowanej dla Spółdzielni dostępne są produkty w poniżej określonych grupach asortymentowych.:

119 produktów FMCG w marce własnej Społem, Lux oraz RONEY’S,

13 produktów wędliniarskich w marce „Smaczne Społem”,

10 produktów z kategorii „Zdrowie na Lux”,

36 produktów AGD z logo Społem,

9 produktów Elektro AGD z logo Społem,

23 produkty w kategorii chemia i kosmetyki oznaczonych logo „Miss Klara” i „Mr. Klar”,

3 produkty alkoholowe

 

Na naszym obecnym etapie działania skupiamy się na wdrażaniu produktów doskonałej jakości w dobrej cenie, pozwalającej osiągać godziwe marże i oznaczonych naszymi znakami, zwanymi produktami marki własnej. 

Obecnie w ofercie Marek własnych produkowanych dla Społem znajdują się:

produkty spożywcze: Przetwory warzywne, dżemy, sok, kasze i ryże, dania gotowe, sałatki konserwowe, pasztety, konserwy mięsne, biszkopty zwykłe, biszkopty z galaretką w czekoladzie, czekolady, herbaty, makarony, kawy, olej, cukierki typu landryny, konserwy rybne, syropy owocowe, sosy do makaronów, bakalie w czekoladzie oraz wódka Lux w trzech pojemnościach.

alt alt alt alt  
alt alt alt alt  

 

produkty wędliniarskie: Parówkowa Wiedeńska Społem, Szynka Konserwowa Społem, Kaszanka Gryczana Społem, Kiełbasa Śląska Społem, Kabanosy Wieprzowe Extra Społem, Szynka w siatce Społem, Kiełbasa Krakowska Sucha Społem, Szynkowa Szlachecka Społem, Schab Szlachecki Społem, Kiełbasa Szlachecka Społem, Filet Naturalny, Parówki Śniadaniowe Społem

 

produkty przemysłowe AGD, Elektro AGD: Sztućce, Deska Do Prasowania, Suszarka Do Bielizny, Brytfanny do pieczenia, 20cm, Patelnie, Szklanki, Dzbanki, Czajnik,  Miski malowane z pokrywami, talerze, szczotki, kubki, termos, pojemniki na żywność.

alt

produkty  farmaceutyczne – suplementy diety - przygotowane dla programu  Zdrowie na Lux: Magnez z wit. B6, Magnez z potasem, Witaminy A-Z Complex, Travilux, Grypolux Forte, Omega 3, witaminy musujące.

 

Produkty chemia i kosmetyki – przygotowane dla programu „Społem  dla twojego domu” Klar Płyn uniwersalny konwaliowy, Mr Klar Płyn uniwersalny kwiatowy, Mr. Klar Mleczko do czyszczenia lemon,  Mr Klar Mleczko do czyszczenia fresk,  Klar Płyn do mycia naczyń mięta, Mr Klar Płyn uniwersalny kwiatowy, Mr Klar Płyn do mycia naczyń cytryna, Mr Klar Żel do WC morski , Mr Klar Żel do WC Pini, Miss Klara Mydło w płynie mleko & miód, Miss Klara Mydło w płynie oliwka, Mr Klar Papier toaletowy, Mr Klar Ręczniki papierowe, Mr Klar Worki LDPE 35, Mr Klar.

 

Na naszym obecnym etapie działania skupiamy się na wdrażaniu produktów doskonałej jakości w dobrej cenie, pozwalającej osiągać godziwe marże i oznaczonych naszymi znakami.  W przypadku jakichkolwiek pytań dotyczących produktów MW Społem - osoba do kontaktu:  Dyrektor Handlowy KPH Społem Paweł Kochański - tel. 224408223 adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.  lub Prezes Zarządu KPH Społem Ryszard Jaśkowski 224408202 Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

altRynek marki własnej w Polsce rozwija się bardzo interesująco. Jeszcze trzy, cztery lata temu marki własne można było w miarę prosto opisać słowami „taniej, średnia jakość, wąski asortyment, podstawowe produkty”. A dzisiaj? Wchodząc do dyskontu, który dyskontem jest już chyba tylko z nazwy, znajduję na półkach marki własne, które zarówno pod względem jakości samego produktu, wyglądu opakowania a często również innowacyjności, przewyższają ofertę produktów ‘markowych’. Moi Klienci, zarządzający portfelem swoich marek ślą briefy dotyczące re-pozycjonowania ich produktów, za główny powód zmian podając to, że marka własna sieci XYZ wygląda lepiej, kosztuje mniej i rośnie dynamiczniej niż ich od lat obecne na rynku produkty.

Z drugiej strony jednak, obserwując działania poszczególnych sieci nie trudno zauważyć, że niemała część graczy wdraża marki własne realizując działania ad hoc, od produktu do produktu lub co gorsza, stosując strategię „skopiujmy lidera”, wprowadzając na półki imitacje produktów markowych w niższych cenach. Być może strategia ta nawet działa warto zadać sobie jednak pytanie: jak długo jeszcze? Polski konsument dojrzewa – jest coraz bardziej świadomy, wymagający i sprytny. Zaczyna doceniać wiarygodność produktów, lokalność i odpowiedzialność producentów, przejawiającą się m.in. w rzetelnym informowaniu o składzie produktów. Te zmiany postaw Polaków muszą w niedługiej perspektywie czasu spowodować odwracanie się konsumentów od produktów-imitacji, nawet jeśli stanowią one tańszą ofertę. Cena, która jest oczywiście nadal głównym wyznacznikiem atrakcyjności oferty, przestaje być jedyną zmienną braną pod uwagę przez konsumentów. Ci, którzy w porę nie dostosują swojej oferty marek własnych do coraz wyższych wymagań Klientów mogą mieć w niedalekiej przyszłości spore kłopoty z ich utrzymaniem (poza segmentem pierwszej ceny, oczywiście).

Jak wspomniałam na wstępie mamy w Polsce niezwykle ciekawą sytuację – marki własne przestają być anonimowymi produktami, zdecydowanie wchodząc w kompetencje produktów markowych. Sieci, które myślą o private labels strategicznie, zaczynają spójnie zarządzać portfelem produktów, promować marki własne nie tylko na poziomie ceny ale również jakości. Nierzadko prowadzą również wokół marek własnych działania angażujące i budujące lojalność, prowadząc komunikację na poziomie emocjonalnym, dotychczas zarezerwowanym wyłącznie dla ‘markowych’ graczy.

Jak radzić sobie w tej niezwykle złożonej sytuacji? Więcej na temat obecnej sytuacji na rynku private labels oraz tym, jak efektywnie zarządzać wizerunkiem marki własnej na stronie Polskiej Izby Handlu.

Zapraszam!

Dorota Kałowska

Ekspert Polskiej Izby Handlu, Strateg w Cobalt Spark

 

altW związku z zajętymi terminami szkoleń handlowych w październiku zainteresowane firmy prosimy o kontakt w celu rezerwacji terminu od listopada.

 

 

 

 

Szkolenia handlowe:

- Perfekcyjny sprzedawca - socjotechniki sprzedaży

- Zasady ekspozycji produktów na półce sklepowej – merchandising w małych i średnich przedsiębiorstwach handlowych

- Zasady i cele prowadzenia promocji w małych i średnich placówkach handlowych

- Sklep convenience – przyszłość dla małych i średnich placówek.

 

Pełna oferta szkoleń PIH tutaj

 

 

Radom, dn. 25 września, 2014 r.

alt

Polski Tytoń S.A. – komunikat ws. podpisania warunkowej umowy nabycia 100% akcji spółki BluePay S.A.

Zarząd PHP Polski Tytoń S.A. informuje, iż w dniu 17 września 2014r. PHP Polski Tytoń S.A. podpisał z BlueMedia S.A. i BlueRoon Investments Limited warunkową umowę nabycia akcji spółki BluePay S.A., zgodnie z którą, po spełnieniu warunków zawieszających, w tym w szczególności po uzyskaniu zgody Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, PHP Polski Tytoń S.A. obejmie 100 % akcji spółki BluePay S.A. .

Zawarcie transakcji jest dla PHP Polski Tytoń S.A. jednym z elementów realizacji strategii dywersyfikacji portfela produktów i usług w ramach prowadzonej działalności gospodarczej.

BluePay S.A. jest jednym z wiodących, ogólnopolskich dostawców usług elektronicznych m. in. poprzez sieć terminali zlokalizowanych w punktach sprzedaży detalicznej, oferującym takie usługi jak: sprzedaż doładowań do telefonów komórkowych, przyjmowanie płatności kartami płatniczymi, przyjmowanie płatności rachunków, sprzedaż doładowań energii, sprzedaż kuponów paysafecard – pieniądza elektronicznego służącego do płatności w Internecie.

Spółka BluePay S.A. posiada status Krajowej Instytucji Płatniczej.

Po zamknięciu transakcji i po dokonaniu konsolidacji obsługi sieci terminali obu firm, spółka BluePay S.A. będzie jednym z największych i najbardziej wszechstronnych produktowo operatorów na rynku  usług elektronicznych.

 

Za Zarząd PHP Polski Tytoń S.A. :

Jarosław Szlendak

Prezes Zarządu

(brak miejsc - kolejna edycja planowana jest na listopad, zachęcamy do śledzenia strony PIH)

 

W związku dużym zainteresowaniem pierwszą edycją  szkolenia

Skuteczny System Bezpieczeństwa… czyni nasz biznes bezpiecznym

 

Polska Izba Handlu zaprasza na drugą

poszerzoną edycję szkolenia poświęconego tematyce bezpieczeństwa w handlu detalicznym i hurtowym.

alt

Na najbliższą edycję tego BEZPŁATNEGO szkolenia zapraszamy 23-24 października 2014

do hotelu „500” ***   ul. Poznańska 139, Tarnowo Podgórne k. Poznania.

 

Szkolenie jest skierowane do :

·         Kierowników i właścicieli sklepów, hurtowni

·         Osób odpowiedzialnych za bezpieczeństwo w firmie

·         Osób odpowiedzialnych za zakup usług zewnętrznych i administrację

·         Członków zarządu i kierownictwa firm

 

Gwarancję wysokiego poziomu merytorycznego szkolenia zapewniaprowadzący, ekspert ds. bezpieczeństwa Polskiej Izby Handlu oraz rzeczoznawca Polskiej Izby Ochrony, p. Adam Suliga, specjalista, który zarządzał kwestiami bezpieczeństwa m.in. w takich sieciach jak Kaufland, Auchan.

 

Tematyka szkolenia będzie obejmować m.in.:

·         ryzyko operacyjne sieci retail,

·         budowanie skutecznego systemu bezpieczeństwa,

·         doświadczenia w zakresie wdrażania rozwiązań systemów bezpieczeństwa,

·         audyt zewnętrzny - sposób na poprawę poziomu bezpieczeństwa.

 

W stosunku do pierwszej edycji agenda zostanie powiększona o m.in. studium przypadku – case study oraz prezentację rozwiązań z zakresu bezpieczeństwa w transporcie.

·           Podobnie jak w pierwszej edycji kładziemy duży nacisk na jego interaktywność i możliwość wymiany doświadczeń zarówno w dyskusji z prowadzącym jak i pomiędzy uczestnikami.

·           Dodatkowo będzie można skorzystać z praktycznych porad firmy zajmującej się ochroną obiektów i obejrzeć najnowocześniejsze rozwiązania sprzętowe w zakresie bezpieczeństwa. 

Udział jest pełni BEZPŁATNY –w jego ramach zapewniamy:

·         szkolenie,

·         materiały szkoleniowe,

·         zakwaterowanie w pokojach jednoosobowych w hotelu ***,

·         wyżywienie,

·         certyfikaty ukończenia szkolenia dla jego uczestników

 

Uczestnicy ponoszą jedynie koszt dojazdu.

·         Osoby zainteresowane prosimy o przesyłanie zgłoszeń: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

·         Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc decyduje kolejność zgłoszeń.

·         Jedna firma może zgłosić maksymalnie dwie osoby.

 

Partnerem strategicznym szkolenia jest firma JUWENTUS

alt

 

 

altMiędzynarodowa Konferencja na temat Konsumpcji Brokułów odbędzie się po raz pierwszy w Polsce, w dniach 7-8 października w Hotelu NARVIL Conference & Spa w Serocku.

Wybór Polski jest nieprzypadkowy, ponieważ nasz kraj plasuje się w piątce największych europejskich producentów brokułu i kalafiora.

 

 

 

 

Głównymi zagadnieniami poruszanymi w trakcie Konferencji na temat Konsumpcji Brokułów będą:

•       propagowanie spożycia brokułów w Europie Środkowo-Wschodniej,

•       stworzenie najlepszej strategii marketingowej dla produktów brokułowych, które spełniają oczekiwania klientów,

•       analiza potrzeb rynków wschodnich i prognozy rozwoju eksportu polskich produktów rolnych,

•       „Wariacje kulinarne wokół brokułów” – pokaz przyrządzania potraw z udziałem znanego szefa kuchni – Tomasza Jakubiaka.

Konferencja, oprócz propagowania prozdrowotnych właściwości brokułów,ma służyć przede wszystkim wymianie doświadczeń pomiędzy polskimi i zagranicznymi producentami brokułów, przedstawicielami przemysłu przetwórczego oraz firmami z sektora handlowego. Jest to także niebywała okazja do propagowania nowych rozwiązań dla rolnictwa oraz wspierania międzynarodowej współpracy pomiędzy producentami żywności.

Swoją wiedzą na powyższe tematy podzielą się światowej klasy specjaliści: prof. Henryk Mruk (Polska), dr David Hughes (Wielka Brytania), dr Elizabeth Jeffery (Stany Zjednoczone), prof. Yuri G. Pavlenko, dr Paweł Szymczak oraz Małgorzata Desmond. Drugiego dnia odbędzie się prezentacja odmian brokułów na polu pokazowym firmy Green Factory ze Zdunowa.

Spotkanie będzie okazją do nauki, wymiany informacji i doświadczeń, ale także do poszukiwania możliwości współpracy i nawiązania nowych kontaktów. Więcej informacji na temat wydarzenia znajduje się na stronie internetowej www.broccoli-conference.com.

Patronat nad konferencją objęła Polska Izba Handlu.

Znajdź nas na Twitterze

logo franczyza kodeks

www.cross-border.pl

Kampania Ministerstwa Finansów

Poradnik Podatnika grafika

Kampania Ministerstwa Rolnictwa: Produkt Polski

Produkt Polski logo

Kampania Ministerstwa Finansów: Bezpieczna transakcja

Bezpieczeństwo – kupuję to!

kupujebezpiecznie pion 2

 

bryt napis