Logo Polskiej Izby Handlu

Polska Izba Handlu

Zachowanie różnorodności handlu i usług na rynku wewnętrznym

psd.jpgMyShop_jpg.jpgLOGO_STRATEGY_WISE_Master_4.12.2019.jpgTK_logo_2016mini.jpgspoem-wss-srdmiescie.jpgarsenal.pngeuro-sklep-d.pnglogo_gama_logo_wersja_podstawowa_z_haslem.pngbig_ben.jpgmaxel.jpgMASPEX_RGB_m.jpgBrainPoint-logo-kolor.pngmaxku.jpgintermarche_tabela.pngKoliber.jpgEurocash.jpglewiatan_new.jpgalpan.gifFlexee-Orangered-RGB.jpgfrisco.jpgbrico_kopia.jpgSTOCKLogo_Poland_FullColour.pngblysk.jpgLeroyMerlin.jpgkzr-ss-spoem.jpgfaktoriawin.jpglogo-zabka-01.jpgShell_Pecten-CMYK.jpgRYDZ.jpggroszek.jpgODIDO.pngabc-logo.pngalmares.jpgShell_logo.svg.pngmkwiech.jpgdelikatesy.jpgCheckpoint-Primary-Logo-Navy.pngkontigo.pngabc-d.pngInventage.png

Polska Rada Centrów Handlowych zaprasza menadżerów i specjalistów ds. marketingu, badań rynkowych oraz rozwoju centrów i sieci handlowych na II edycję seminarium PRCH Retail Trends.

logo_prch_retail_trends

18 marca w Warsaw Marriott Hotel zaproszeni eksperci omówią najnowsze treny w zakresie marketingu, badań rynku oraz rozwoju w branży retail. Czynniki te będą miały znaczący wpływ na rozwój branży retail w najbliższych miesiącach. Wśród

Tylko przedsiębiorcy, którzy wykazują odpowiednie obroty, będą mogli wysyłać pracowników do innych państw. Dokumentację pracowniczą trzeba będzie prowadzić w kraju, do którego wyjadą zatrudnieni. Takie utrudnienia przewiduje projekt unijnej dyrektywy dotyczącej delegowania pracowników, nad którą obecnie toczą się prace w komisjach Parlamentu Europejskiego.

PIH_logo_4x3

Instytut Badań Rynku,

Konsumpcji i Koniunktur

Już nie tylko spadł eksport polskiej wołowiny w związku z podejrzeniami o dodawanie koniny. Problemy odczuwają też inni producenci mięsa.

Dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności Andrzej Gantner zwrócił uwagę, że coraz głośniej mówi się okłopotach w branży drobiarskiej.

Dyrektywa tytoniowa tematem spotkania w Domu Polski Wschodniej w Brukseli

Źródło:

Polska Izba Handlu o skutkach „zmowy milczenia” nt. kontroli żywności w Polsce

W związku z kryzysem wywołanym odkryciem domieszek koniny w mięsie wołowym w Europie, oraz ostatnich doniesieniach również z polskich zakładów Polska Izba Handlu po raz kolejny alarmuje: dalsze skutki zmowy milczenia ws. problemów z kontrolą żywności w Polsce mogą być katastrofalne dla krajowej gospodarki.

- Doczekaliśmy się kryzysu o niespotykanym dotąd zasięgu - stwierdza Waldemar Nowakowski, Prezes Zarządu Polskiej Izby Handlu - Kolejne puste obietnice i zapewnienia bez pokrycia nie tylko nie pomagają, ale poważnie szkodzą naszej wiarygodności jako partnera handlowego i eksportera. Jedynym wyjściem z tej kryzysowej sytuacji są radykalne działania, do których wzywamy polski rząd już od roku.

Mowa o wypowiedzi ministra rolnictwa, który jeszcze w poniedziałek zapewniał o braku problemów z Polskim mięsem (PAP, 25-02-2013). Już dwa dni później wykryto koninę w polskich produktach z mięsa wołowego. Polska Izba Handlu podkreśla, że w obliczu kryzysu gospodarczego i wizerunkowego nie wystarczą zapewnienia, że wszystko jest w porządku, tym bardziej, że fakty mówią co innego.

- Mamy do czynienia z sytuacją skandaliczną - ocenia Nowakowski - po upływie roku od pierwszych objawów patologii w polskiej kontroli żywności, mimo wielokrotnie powtarzanych apeli zarówno ze strony Polskiej Izby Handlu, jak i pozostałych organizacji pozarządowych rząd RP nie uczynił nic dla poprawy naszego bezpieczeństwa i wizerunku na arenie międzynarodowej.

Polska Izba Handlu wskazuje tu na ostatnią sytuację z zanieczyszczeniem mleka w proszku skutkującą skargą Słowacji do KE, w której zwróciła się o rewizję mechanizmów kontroli żywności w Polsce. Również podczas kryzysowej sytuacji związanej z podrabianym alkoholem pochodzącym z Czech pojawiały się insynuacje o polskim pochodzeniu towaru. Podobny schemat myślowy zastosowano wraz z pierwszą informacją o domieszkach koniny w mięsie wołowym - Polska była na pierwszym miejscu oskarżonych, zanim jeszcze powołano jakiekolwiek dowody.

- Rząd dopuścił do sytuacji, w której Polska wśród krajów europejskich staje się czarną owcą i kozłem ofiarnym. Wizerunek wysokojakościowej, bezpiecznej i godnej zaufania żywności, na który polscy producenci i eksporterzy pracowali od lat jest systematyczne niszczony przy całkowitym braku skutecznych działań.

Od czasu pierwszych „afer żywnościowych” Polska Izba Handlu apelowała wielokrotnie o zmiany i konsolidację organów kontroli żywności w Polsce, przekazała również pisma w tej sprawie do ministra rolnictwa oraz premiera rządu. Jeszcze 07 lutego przedstawiciele Izby przypominali o problemie i sugerowanych rozwiązaniach podczas posiedzenia sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi i wzywali do powołania jednolitego systemu kontroli żywności. Jak dotąd nie wpłynęła do Izby ani jedna odpowiedź w tej sprawie.

- Uważamy, że nie może być mowy o efektywności i bezpieczeństwie, jeżeli kontrola działa dopiero po wskazaniu ognisk problemu przez media lub organy kontroli z innych krajów - tłumaczy Prezes Izby - Już pierwsze przypadki niedomagania nadzoru nad jakością i bezpieczeństwem żywności powinny były być rok temu podstawą do poważnej dyskusji i działania odpowiedzialnych organów administracji. Niestety mimo mobilizacji mediów i przedstawicieli opinii społecznej od roku już zderzamy się z murem ignorancji i jałowych zapewnień rządu, że wszystko jest w porządku, a zmiany nie są konieczne. Jak głęboki kryzys musi nastąpić, aby zmienić to nastawienie? I czy wtedy nie będzie za późno na działania?
Znajdź nas na Twitterze

logo franczyza kodeks

www.cross-border.pl

Kampania Ministerstwa Finansów

Poradnik Podatnika grafika

Kampania Ministerstwa Rolnictwa: Produkt Polski

Produkt Polski logo

Kampania Ministerstwa Finansów: Bezpieczna transakcja

Bezpieczeństwo – kupuję to!

kupujebezpiecznie pion 2

 

bryt napis